Over ‘Stages, platforms and shout-outs’.

20180212_130005

Scaffold for a shout-out, 2018

Ik ben graag schaamteloos naïef in een wereld die liever eerst bewijzen ziet.

Voor onze samenleving is kunst een spiegel; een denkbeeldige ruimte voor onze cultuur- en leefwereld om te kunnen reflecteren. Als kunstenaar ben ik deel van de samenleving en reageer ik op wat er om mij heen gebeurt.

Kunstenaar ben ik uit idealisme. Ik geloof dat als ons bewustzijn groeit, onze wereld een betere wereld zal worden.

De mantra ‘Het is goed voor de economie’ heeft bijgedragen aan de afbraak van ons welzijnsniveau en de verharding van onze samenleving. Toch is ‘geld’ slechts iets dat wij als mensen bedacht hebben. Zolang we ons richten op ‘economische groei’ zullen we echter niet kunnen zien dat er middelen in overvloed zijn. Economie zou ethisch kunnen zijn.

De verharding van de samenleving maakt dat er veel ongenoegen is en de intolerantie toegenomen is. In die verharding en intolerantie ligt echter een uitnodiging besloten; de uitdaging om juist te streven naar een samenleving waar overeenstemming is over wat menselijker wijze de beste vorm is om samen te leven.

De ‘Stages, platforms and shout-outs’ komen voort uit mijn persoonlijke behoefte aan een menselijker samenleving. Deze ‘stages’ en ‘platforms’ zijn er nu als kleine schaalmodellen. Ik verheug mij op het maken van de uiteindelijke versies op een museaal formaat. Enkele werken heb ik voorgesteld voor deelname aan de kunstmanifestatie Ostrale in Dresden (D).

Waar het zo gemakkelijk is om kritiek te uiten is het misschien des te moeilijker om het goede na te streven en te benoemen.  Mijn ‘stages’ en ‘platforms’ faciliteren deze laatste behoefte. Het zijn plekken om jouw bijdrage aan de samenleving kenbaar te maken en gebruiksvoorwerpen die de vraag ‘Wat zijn jouw intenties eigenlijk?’ vormgeven. Wie zou jij publiekelijk willen prijzen?

‘Het geheim van verandering ligt niet in het bevechten van het oude, maar in het bouwen aan het nieuwe’ zei Socrates. Samen kunnen wij bouwen aan die samenleving!

20180213_145114

Platform and runway for an angel visiting, 2018

 

20180207_160220

Platform to welcome an angel, 2018

 

 

 

Een Reactie op “Over ‘Stages, platforms and shout-outs’.

  1. Pingback: Small stage for a messenger | Casper ter Heerdt·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s