Bijzondere eersteling

20170624_114321

‘Als’, hout, brons, ligustertak en gedicht, 2017

Vorig voorjaar rolde het gedicht ‘Als ik je mis’ uit mijn pen, of liever, uit mijn vingers, die het typend als notitie op mijn telefoon vastlegden; ontluikend dichterschap 3.0.

Om een gedicht te schrijven ga ik er nooit voor zitten. De woorden dringen zich op; zinnen vormen zich, vaak in de ochtend, als ik opsta. Ik ga er niet voor zitten, de woorden laten me dan gáán zitten. Wakker geworden met een gevoel van gemis keek ik uit mijn badkamerraam naar het beginnende voorjaar en de woorden vormden zich.

‘Als ik je mis’ kwam als gedicht terecht in een werk dat ik die zomer voor de tentoonstelling ‘Where did all my words go’ maakte. In aansluiting op het jaarlijkse Dichtersfestival in de tuin van De Nieuwe Gang in Beuningen, maakten we in juli in de binnenruimte een cross-over tentoonstelling over poëtische kunst in woord en beeld.

‘Als’ werd een werk zonder mensfiguurtje; zijn omgeving is er echter wèl. Je kunt je je vast eenvoudig voorstellen dat hij, in de verre verten van de toekomst turend, naast het boompje staat. ‘Als’, met zijn miniatuur gewortelde boompje. een beloftevol voorjaars vogelhuisje èn het in hout gelaserde gedicht pasten perfect in het concept.

Het loslaten van voor jullie als toeschouwer en liefhebber van mijn werk vertrouwde beeldelementen is altijd spannend. Een verandering vraagt namelijk tijd om te beklijven en ergens ook weer vertrouwd te raken. Het wachten is dan op degenen die eerst dit werk gaan omarmen en vervolgens besluiten dat zij het niet meer los willen laten.

Als bijzondere eersteling is het nu juist dit werk het eerste nieuwe werk dat nu zijn plek gaat vinden. Specialer wordt het nog met gedachte dat, ook voor het eerst, een gedicht dat uit mijn vingers rolde, mijn huis en atelier verlaat.

Het werk komt terecht in een mooie collectie van bijzondere mensen, die, zonder er mee opgegroeid te zijn, in hun leven tot de ontdekking kwamen dat kunst een verrijking van hun leven is; mooier kan ik het niet wensen. Toch zal ik persoonlijk het werk gaan missen.

Als ik je mis
fluiten
vogels
bouwen
nesten
vliegen
af en aan

Als ik je mis
groeien
knoppen
veelbelovend
wachtend
op het
open gaan

Als ik je mis
woekeren
wortels
stelsels
laten
bomen
staan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s